Høydekurver

1 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13
9

Om høydekurver

Her lærer du hvordan høydekurvene på kartet fremstiller ulike formasjoner og detaljer i terrenget. Du lærer også hva ekvidistanse er.

Terrengformasjoner

De brune linjene på kartet kalles høydekurver. De forteller deg hvor det går oppover og nedover i terrenget og om det er bratt eller flatt. Når du lærer å lese høydekurver, kan du se terrengformasjoner som fjell og daler, koller, groper, rygger og søkk. Trykk på knappene for å se ulike terrengformasjoner.

Liten kolle på foto og kartutsnitt
Liten kolle

Øv på å lese kurvebildet

Koller kan være gode holdepunkter - du får som regel bedre oversikt over terrenget hvis du går opp på disse små toppene. Høydekurve-lesing kan nok virke litt vrient for en nybegynner, men det blir veldig spennende etter hvert som du beynner å mestre det. Trykk på knappene for å se hvordan høydekurvene fremstiller ulike terrengformasjoner.

kartutsnitt
Smilende jente står og holder kart og kompass. Tegnet.

Tips

En rygg kan være en fin ledelinje, det samme kan et langt søkk være.

Ekvidistanse

Hver høydekurve er tegnet gjennom steder som ligger like høyt over havet. Mellom to kurver er det en fast loddrett høydeforskjell som kalles ekvidistanse. Vanligvis er denne 5 meter. Det vil si at det er 5 meter høydeforskjell mellom to høydekurver som ligger ved siden av hverandre. Hver femte høydekurve er ofte markert med tykkere strek. Dette er gjort for å bedre det visuelle inntrykket av terrenget, og for å gjøre det lettere å bestemme høydeforskjellen mellom ulike punkter.

Flatt terreng

Noen ganger er ekvidistansen 2 meter. Da er gjerne terrenget nokså flatt.

Dra i slideren. Det blir lettere å se terrengformasjonene på kartet over et flatt terreng når ekvidistansen er 2 meter og det i tillegg er tegnet hjelpekurver for å tydeliggjøre høydeformasjonene. På kartet med få høydekurver er ekvidistansen 5 meter.

Bilde 1: Kartutsnitt Bilde 2: Kartutsnitt

Ulike terrengformasjoner

Se på denne forenklede tegningen av en øy og kartet under.

Tenk deg at vannet stiger 5 meter, da kommer vannkanten opp til den første høydekurven. For hver gang vannet stiger 5 meter kommer det opp til en ny høydekurve. Hvis vannet stiger 20 meter har vi fått to mindre øyer. På vestsiden av øya er det noen tall på hver høydekurve. Det er høyden over havet for hver høydekurve. Den venstre toppen er altså 45 meter over havet.

Illustrasjon av terrefomasoner

A er en 5 meter høy kolle
B er en liten kolle
C er et bratt område med et stup
D er en slak skråning
E er et langt søkk med en bekk
F er et mindre søkk
G er et flatt område
H er en rygg

Finn ordet!

Kartutsnitt

Les beskrivelsene i rekkefølgen 1-6, finn og husk svarbokstavene. De vil til slutt danne et ord.

  1. Den østre og vestre delen av kollen er bratt.
  2. Kollen er brattest på vestre kant.
  3. Kollen er langstrakt med en liten kolle i nordenden.
  4. Det er to like høye punkter på denne kollen.
  5. Kollen er bratt i nordøst og sørvest.
  6. På toppen av denne kollen er det en stein.
SeSkjul svar

Svar:

HØYDER

Enkel høydekurveorientering

Du står ved post 1, den lille kolla. Neste post er i søkket nede til høyre. Dra i "slideren" for å se hvordan du kan bruke høydekurvene for å finne veien:

Bilde 1: Kart med poster Bilde 2: Kart med poster

Gå på kompasskurs mot stupet, underveis har du en liten kolle til venstre og en større til høyre. Følg høyden sørøstover til du får en skrent til venstre og en myr til høyre. Fortsett i samme retning. Du har fremdeles en større høyde til venstre for deg og det dukker opp en litt mindre, slak høyde til høyre for deg. Du fortsetter mellom høydene og ned til posten i søkket.

Hva har du lært?

Svar riktig på alle spørsmålene og vinn gullmedalje!

Hva forteller høydekurvene?

Smilende gutt som løper med kart og kompass i hånda. Tegnet.

Aktivitetstips

Lek: Landskapsbygging (Aktivitetsbanken)

Med orienteringskart: Linje-orientering (Aktivitetsbanken) Tilpassing: Tegn en linje som er innom ulike kurvedetaljer og heng postene på disse.